Minőség    Megbízhatóság    Szakértelem    Betegbiztonság

QualiCont Nonprofit Kft.

A NAH által NAH-8-0002/2018 számon
AKKREDITÁLT
jártassági vizsgálatot szervező szervezet.


  QualiCont Nonprofit Kft. hivatalos disztribútorai  Hírek, aktualitások

Eredményesség elemzés 2020


2021.09.24.

Tisztelt Kollégák!
Kedves Partnereink!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően elkészítettük a 2020. évi külső minőségellenőrzési jártassági körvizsgálatok eredményességi elemzését, mely a honlapunkon keresztül érhető el:
www.qualicont.com --> Szakmai tájékoztató --> Eredményességek

Közvetlenül az alábbi linken érhető el:
https://qualicont.com/qc/docs/hu/eredmenyesseg2020.pdf


I-QC Next: automatikus értesítő e-mailek


2021.05.21.

Tisztelt Kollégák!
Kedves Partnereink!

Örömmel tájékoztatjuk körvizsgálati résztevőinket, hogy az I-QC Next adatközlő rendszer által küldött értesítő e-mailek továbbfejlesztése elkészült.
Az alábbi táblázatban összesítjük, hogy milyen esetekben küld ki a rendszer automatikusan értesítést:

EseményMikorCímzettek
RegisztrációazonnalLaboratóriumvezető
Kapcsolattartó
Elfelejtett jelszóazonnalLaboratóriumvezető
Rendelés visszaigazolásaazonnalLaboratóriumvezető
Kapcsolattartó
Számlázási kapcsolattartó
Jóvá nem hagyott rendeléshétfőnként, ha van jóvá nem hagyott rendelésLaboratóriumvezető
Kapcsolattartó
Körvizsgálat indul7 nappal az eredményközlés kezdete előttLaboratóriumvezető
Kapcsolattartó
Körvizsgálat validáció,
Validáció visszavonás
azonnalKapcsolattartó
Értesítés validálatlan eredményközlő lapokról2 nappal az eredményközlés vége előtt, valamint
2 nappal az eredményközlés lezárása után
Laboratóriumvezető
Kapcsolattartó
Új értékelések érhetőek elhétfőnként és péntekenként, ha van új elérhető értékelés Laboratóriumvezető
Kapcsolattartó

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy ezért is fontos, hogy mindig helyes, érvényes e-mail címeket adjanak meg a szerződéskötéskor, hogy a megfelelő személyek kapják meg az értesítéseket. Ha változás történt az adatokban, az I-QC Next programban a „Szerződések” fül alatt tudják azokat módosítani, vagy kérjük e-mailben jelezzék irodánknak a változásokat.
Kérjük, hogy minden egyes QualiCont-tól érkező üzenetet olvassanak el, ellenkező esetben fontos körvizsgálatokkal kapcsolatos információkról, határidőkről maradhatnak le!Szakértői iránymutatás a 171. Vizelet rutin, kvalitatív (A) és a 172. Vizelet üledék vizsgálat (elektronikus) körvizsgálatok értékeléséhez


2021.04.15.


A QualiCont Nonprofit Kft. örömmel adja közre Szakértőjének összefoglalóját, amellyel reményeink szerint megkönnyítjük és hozzájárulhatunk a körvizsgálatokban való mind sikeresebb részvételhez.

A 171. program korrekt értékelésének jelentős részét képezi a körvizsgálati minták kezelésének módja.A 172. programban nincs preanalitikai fázis, de bizonyos feltételek szükségesek a Virtuális Mikroszkóp élményszerű használatához: elsősorban a rendelkezésre álló informatikai eszközök (számítógép, monitor) műszaki paramétereinek megfelelőségei. A program használatának elsajátítása hozzájárulhat ahhoz, hogy az alkalmazásra fordított idő ismeretszerző is legyen: a rögzített képek tanulmányozása lehetőséget ad a szakképzett munkatársak közötti szakmai konzultációra.


Amire érdemes nagyobb figyelmet fordítani:

Melléklet (A 171. és 172. program eredményközlési útmutatója)


Buczkóné Berecz Erzsébet
QualiCont SzakértőKörvizsgálat SARS-CoV-2 antigén kimutatásához


2021.04.09.

Tisztelt Kollégák!
Kedves Partnereink!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Magyarországon általunk képviselt INSTAND e.V. új SARS-CoV-2 körvizsgálatot indított ebben az évben, amelynek a SARS-CoV-2 antigén gyorstesztek és automatizált immunpróbák a fókusza.

410. Virus Antigen Detection SARS-CoV-2 (ag)
A Körvizsgálat díja: 156 000,- Ft/kör

A program tartalma: SARS-CoV-2 antigén kimutatása antigén gyorstesztek és automatizált immunpróbák segítségével.

A minták alkalmasak a vírus antigén meghatározására szolgáló gyorstesztek minőségellenőrzésére is!

Körvizsgálati minták: 5 db, egyenként 0,5ml liofilizált sejtkultúra felülúszó

Leírás: A mintaszettek inaktivált SARS-CoV-2 antigén mintákat tartalmaznak, szükség esetén lehetnek humán korona vírus antigének (nem inaktiváltak, 2 rizikócsoport).

FIGYELEM!
A körvizsgálat évente 3 alkalommal rendelhető!
Az első körvizsgálatra való jelentkezés határideje: 2021. 04. 23.

A körvizsgálatok lebonyolításához kapcsolódó fontos dátumok/határidők az alábbi táblázatban találhatóak!
Dátumok:

Június (4)Szeptember (5)November (6)
Regisztráció vége2021. 04. 23.2021. 07. 16.2021. 09. 24.
Mintaküldés2021. 06. 09.2021. 09. 01.2021. 11. 10.
Eredményközlési határidő2021. 06. 25.2021. 09. 17.2021. 11. 26.

Amennyiben a körvizsgálatok felkeltették érdeklődésüket, jelentkezni írásban, a QualiCont irodán keresztül lehetséges!Szakértői iránymutatás a 212. Minőségi vérkép körvizsgálat értékeléséhez


2021.04.01.


A QualiCont Nonprofit Kft. örömmel adja közre Szakértőjének összefoglalóját, amellyel reményeink szerint megkönnyítjük és hozzájárulhatunk a körvizsgálatokban való mind sikeresebb részvételhez.

A klinikus számára a CBC - komplett vérkép - fogalmában a kenet értékelése, más szavakkal a kvalitatív vérkép is beletartozik. Ma az automaták korát éljük, egyre fejlettebbek, szinte mindent meg tudnak mérni, így tökéletes kvalit is készítenek. Ez azt eredményezte, hogy a kvali olvasása az orvosi szobákból teljesen a laboratóriumba tevődött át.

Fentiek miatt a kenetek vizsgálata a laborokban egyre fontosabb, nagyobb a jelentősége, a számszerű vérkép csak csalóka „teljességet” biztosít.

Az esetek döntő többségében ezt jól elvégzi az automata, vannak azonban kivételek elég szép számban: Például egy lebenyezett magvú agranuláris promyelocytás leukaemiában mit számol az automata?
Egy kifejezetten anaemiás CLL-ben, amikor sok magvas vvt (ortokromatikus normoblaszt) van a periférián, ezeket hova számolja az automata?

Ezekért van szükség arra, hogy a laboratóriumi szakorvosok kellő gyakorlattal rendelkezzenek a kvali olvasásában. Márpedig gyakorlat teszi a mestert, és nincs annál melengetőbb érzés, mint amikor egy olyan diagnózisra bukkanunk, amit a klinikus nem is gyanított.

Tudatában kell lennünk és tudatában is vagyunk annak, hogy egy egyszerű festett kenet értékelése önmagában csak korlátolt lehetőségeket biztosít, de ezek fontos információt hordoznak a klinikus számára a diagnosztikus és terápiás döntéseknél.

Két területen így is megmaradt a szemmel olvasás jelentősége: a vvt morfológiában és a fehérvérsejtek eltéréseinél.

A vvt morfológia a hemolitikus anémiáknál szinte biztos diagnózist jelenthet, ill. csak esetenként egy specifikus biokémiai vagy egyéb teszttel kell megerősíteni. Máskor a diagnosztikus kritériumok közé került (TTP, mikronagiopátiás hemolízis- fragmentociták).

A fehérvérsejtek számbeli eltérése mögött gyakori lehet a leukémia. Az akut vagy krónikus leukémia gyanújának megerősítése is fontos tény a klinikus számára.

Egy-két évtizede még a kvaliból nyerhető morfológiai eltérések fontos prognosztikus vagy diagnosztikus tényezők voltak, ma egyre inkább a citogenetikai, molekuláris biológiai módszerek, illetve a belőlük nyerhető információk veszik át a vezető szerepet. Ez az értékelőt óvatosságra is kell intse.

Elégedjünk meg az irány diagnózis megadásával: akut, myeloid vagy lymphoid leukémia.

Akinél az egyéni tapasztalt/tudás több információt/gyanút is lehetővé tesz, az szerepeljen a megjegyzés rovatban, a javasolt célzott vizsgálatok megnevezésével.

Mindent összevetve a festett kenetek értékelése ma is igen fontos, ha nem nélkülözhetetlen része a laboratóriumi munkának, és ezt csak úgy tudjuk frissen tartani, ha időről időre gyakoroljuk, megméretjük magunkat.

Prof. Dr. Varga Gyula PhD
QualiCont Szakértő,
hematológus szakorvos


A mellékletben összefoglaljuk a feltételezett diagnózisokat és hematológiai eltéréseket kódszámaikkal, valamint a malignus hematológiai betegségek WHO osztályozásait.Széklet diagnosztika program bővítése


2021.03.23.

Tisztelt Kollégák!
Kedves Partnereink!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a QualiCont Nonprofit Kft. körvizsgálatai ebben a terhelt időszakban is folyamatosan működnek, hála a szakemberek kitartó munkájának. Hírleveleinkkel továbbra is támogatni kívánjuk a résztvevőink munkáját a minél sikeresebb körvizsgálati részvétel érdekében.

Az 2021. évi első Hírlevelünkben örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a már meghirdetett 130. Széklet diagnosztika program új paraméterrel bővült: a körvizsgálati mintákból immár az elasztáz analit is mérhető!

A program továbbra is a már meghirdetett, VÁLTOZATLAN áron rendelhető meg!

130. Széklet diagnosztika: kalprotektin
A Körvizsgálat díja:
mindkét körvizsgálat megrendelése esetén: 17 800,- Ft/kör
csak az egyik körvizsgálat megrendelése esetén: 22 200,- Ft/kör

A program tartalma: kalprotektin és elasztáz (kvantitatív és kvalitatív) kimutatása
Körvizsgálati minták: 2 db, egyenként 0,2 ml liofilizált széklet minta

FIGYELEM!
A körvizsgálat évente 2 alkalommal rendelhető!
Az első körvizsgálatra való jelentkezés határideje 2021. 04. 25.

A körvizsgálatok lebonyolításához kapcsolódó fontos dátumok/határidők az alábbi táblázatban találhatóak!
Dátumok:
2021. 5.2021. 11.
Regisztráció vége2021. 04. 25.2021. 10. 09.
Mintaküldés2021. 05. 25.2021. 11. 09.
Eredményközlési határidő2021. 06. 10.2021. 11. 25.

Amennyiben a körvizsgálat felkeltette érdeklődésüket, várjuk jelentkezésüket!Záró értékelések (Final Reports)


2020.12.15.

Kedves Kollégák!

A 2020. évi utolsó kör értékeléseinek kiadása előtt szeretnénk összefoglalni az Önök számára, hogy milyen, a Záró értékelésekben található hasznos információkkal segíti a QualiCont a résztvevők munkáját.

A körvizsgálatok értékelését a szöveges értékelés teszi teljessé, amit a Záró értékeléssel (Final Report) azonosítunk. Az akkreditált körvizsgálatok mindegyikénél, illetve számos egyéb (elsősorban kis létszámú-, illetve egyéb mikrobiológiai-) programok esetén is elkészül. Ebben foglalja össze a Társaság a jártassági vizsgálatra vonatkozó valamennyi információt, és teszi közzé a Szakértők javaslatai alapján, illetve felhasználásával a mérési és diagnosztikai hatékonyságot befolyásoló általánosítható érvényű szakmai megállapításokat, következtetéseket, segítő, képző, továbbképző szándékkal.

A jártassági vizsgálat azonosítóin túl (program neve, száma, körvizsgálati azonosító), az alábbi információkat tartalmazzák a Záró értékelések:

A jártassági vizsgálatok lebonyolításával kapcsolatos technikai információk
Szakmai információk

Reméljük segítettük munkájukat a fenti információkkal!

Munkájukhoz kitartást és jó egészséget kívánunk! Amennyiben még nem jelentkeztek a 2021. évi jártassági vizsgálatokra, várjuk jelentkezésüket! Az egész éves megrendeléseket 2020. december 31-ig kérjük eljuttatni irodánkba!

Amennyiben már elküldték megrendelésüket, köszönjük, hogy megtiszteltek minket bizalmukkal!Sikeres NAH által lefolytatott felülvizsgálati eljárás
2021. évre vonatkozó külső minőségellenőrzési jártassági vizsgálatok


2020.12.07.

Kedves Kollégák!

Sikeres NAH által lefolytatott felülvizsgálati eljárás után és újabb akkreditált státusszal bíró körvizsgálatokkal kibővült programajánlattal állunk rendelkezésükre a 2021. évben!

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy 2020. november 26-án Társaságunk sikeresen – nem megfelelőség feltárása nélkül – túljutott a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által lefolytatott MSZ ISO/IEC 17043:2010 szabvány szerinti felülvizsgálaton; az akkreditált jártassági vizsgálatainkra az akkreditált státusz továbbra is fennáll, ezáltal is biztosítva, hogy szolgáltatásunkat minél magasabb színvonalon tudjuk biztosítani.
A már eddig akkreditált státusszal rendelkező jártassági vizsgálatok mellett további – többek között a SARS-CoV-2 diagnosztikájára vonatkozó – jártassági vizsgálatokkal bővítettük akkreditált jártassági vizsgálataink körét.

A 2021. évre vonatkozó külső minőségellenőrzési jártassági vizsgálatok részletes leírását megtalálja a honlapunkon a Körvizsgálatok és a Letölthető dokumentumok fül alatt.
Rendelésüket papír alapon vagy online az I-QC programon keresztül is leadhatja.
Az egész éves megrendeléseket 2020. december 31-ig kérjük eljuttatni irodánkba!
Az ECAT-tal közös szervezésű programokra a rendelési határidő 2020. december 10.

Várjuk jelentkezésüket!
Amennyiben már elküldték megrendelésüket, köszönjük, hogy megtiszteltek minket bizalmukkal!Tájékoztatás 2020.11. jelű körvizsgálatok eredményközlési határidejének változásáról


2020.11.25.

Kedves Kollégák!

A laboratóriumok munkaterhének csökkentése érdekében megváltoztatjuk a 2020.11. jelű körvizsgálatok eredményközlési határidejét az alábbiak szerint:

1. A leggyakoribb paramétereket tartalmazó, évi hat alkalommal lebonyolított körvizsgálatok határideje változatlanul: 2020. december 3.
Érintett programok:
100, 102, 110, 111, 141, 145, 146, 147, 161, 181, 195, 211, 221, 222, 241, 241C, 244, 286, 292, 294, 326, 760, 800, 801
Indoklás: Ezen körvizsgálatok eredményeinek gyors értékelése a mindennapi betegellátás érdekében fontos, és még Karácsony előtt kiértékeljük, azonban ahhoz, hogy ezt megtegyük, elengedhetetlen, hogy az érintett körvizsgálatok eredményei mindenképpen beérkezzenek!

2. A fent felsoroltakon kívüli, valamennyi további körvizsgálat eredményközlési határideje: 2020. december 31.

További jó egészséget és jó munkát kívánunk!Megnyitottuk az I-QC-n a 2021-es évre vonatkozó rendelés modult


2020.11.23.

Kedves Kollégák!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy megnyitottuk az I-QC-n a 2021-es évre vonatkozó rendelés modult.
Az alábbi gombra kattintva közvetlenül be tud lépni (Felhasználói nevével (laborkód) és jelszavával) az Elektronikus ügyfélszolgálati rendszerünkbe, ahol regisztrálhatja részvételét a körvizsgálatokban:

Lehetőség van az előző évi rendelést átmásolni a 2021-es évre, amellyel sokkal gyorsabb a rendelés leadása.
A „Rendelések” fül alatt a 2021-es évbe belépve a jobb alsó sarokban található "Rendelések másolása" gombra kattintva a program automatikusan kitölti a 2020-as év alapján a 2021-es rendelést. Az eltérésekről a lap tetején kap jelzést (pl. körvizsgálat gyakoriság változás, kör áthelyezés).
Természetesen a másolás után a rendelések módosíthatóak.

Várjuk jelentkezésüket!Irányelvek a SARS-CoV-2 diagnosztikájához


2020.11.19.

Kedves Kollégák!

Az IFCC által kiadott SARS-CoV-2 diagnosztikájára vonatkozó irányelvek honlapunkon is elérhetőek a "Szakmai tájékoztató" fül alatt, vagy közvetlenül az alábbi linken: Irányelvek a SARS-CoV-2 diagnosztikájáhozQualiCont előadás
A QualiCont által szervezett SARS-CoV-2 körvizsgálatok tapasztalatai


2020.10.13.

Kedves Kollégák!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a QualiCont által szervezett SARS-CoV-2 körvizsgálatok tapasztalatait az MLDT Szakmai Rendezvényén, október 15-én, 15 órától láthatják szakértőnk Dr. Ujhelyi Eszter főorvosnő előadásában.
Bővebb információkat a tudományos rendezvényről és a regisztráció menetéről az MLDT honlapján találnak.
A konferenciára történő regisztráció lezárása: 2020. október 25. (Az előadás a megnyitás után több héten keresztül elérhető lesz és bármikor visszakereshető ezen időtartam alatt.)

A QualiCont harmadik alkalommal is indít SARS-CoV-2 körvizsgálatokat, amelyek novemberben kerülnek megszervezésre. Bővebb információkat lejjebb találnak.Elemzések


2020.07.20.

Kedves Kollégák!


A korábbi évek gyakorlatának megfelelően elkészítettük a 2019. évi külső minőségellenőrzési jártassági körvizsgálatok eredményességi elemzését, mely az alábbi helyen érhető el: EREDMÉNYESSÉG ELEMZÉS 2019Ajánlások


2020.04.30.

Kedves Kollégák!


Ajánlás az orvosi laboratóriumok működésrendjére a COVID-19 vírus járvány lecsengésének idejére

- Az Orvosi Laboratóriumi Tagozat és Tanács által készített ajánlás (pdf) ide kattintva érhető el.
- Az MLDT oldalán ide kattintva tekinthető meg.


EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatainak ajánlása a COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatban

- A Klinikai és járványügyi mikrobiológia Tagozatának ajánlása (pdf) ide kattintva érhető el.

- Orvosi laboratórium Tagozatának ajánlása (pdf) ide kattintva érhető el.
- Az MLDT oldalán ide kattintva tekinthető meg.

Az ajánlások az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Tagozatai és Tanácsai oldalán ide kattintva érhetőek el.A 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyve


2020.04.21.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott "A 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyve" (pdf) ide kattintva érhető el.